guggenheim museum. helsinki

the building for the guggenheim helsinki museum shares its constructive and functional logic traditionally associated with this type of leisure, industrial and exhibition uses. the entire geometry of the building is organized in a geometric mesh known as "cairo mesh", that it is formed by two superimposed hexagons of mesh and rotated 90 °. within the mesh there is no direction that predominates over the other. the functional program is solved on a ground floor and two upper floors, forming a spongy mass with attached holes. the ground floor, where it is large, is a semi-covered outdoor public meeting space that organized the program: conference room, cafeteria and public spaces temporarily equipped with large transparent plastic curtains, access, multipurpose room, exhibitions, services local public and the crossing and parking of vehicles in transit to cruise ships. on the first floor, a public street deck crosses, from side to side, through the building. two ramps that connect the city and this elevated street with access to the exhibition areas, restaurant (connected to the cafeteria on the ground floor through a vertical void) and the terminal cruise. the second floor: the exhibition hall. the upper structure, covered with a large perforated roof with multiple gables, is what protects both exterior and interior rooms.

facts

location: finland, helsinki.

client:  Guggenheim foundation

date: september 2014

built area: 12.100 sqm

costs: 75.000.000€

design team:  estudio__entresitio; maria hurtado de mendoza, cesar jimenez de tejada, alvar ruiz, lucia vidal, mar dominguez